İslam alemi için değerli olan Ramazan ayı başladı. Ramazan ayında milyonlarca insan oruç tutarken, bu devri daha sağlıklı bir biçimde atlatmak için de birtakım tavsiyelere uymak gerekiyor. Metabolizmayı yavaşlatarak, kilo alımına neden olan oruç devrinde kızartma, hamur işleri, tatlı ve yağlı et yemeklerinden oluşan sofralara fazla kapılmamak altın kural denebilir. Sıhhat sıkıntılarına neden olan ve kilo denetimini de güçleştiren bu yiyecekler oruç tutmayı da zorlaştırıyor. İftar ve sahurda gerçek besinler seçip, orta öğünlere yer verilmesi orucu daha zinde geçirmeye imkan tanıyor.
Oruç tutarken nelere dikkat etmeli?
Öğünlerinizi sıklaştırın
İftar ve sahur ortasında az bir vakit var ve 3 ana öğün ile orta öğünlerden oluşması gereken beslenme 2 öğün oluyor. Bu ani değişim ve uzun süren aç kalmak metabolizmayı yavaşlatıyor. Kızartmalar hamur işleri, tatlılar ve ağır ana yemeklerden oluşan iftar sofraları da eklenince kabızlık, hazımsızlık, mide yanması, baş dönmesi, kan şekeri düşüklüğü, halsizlik rahatsızlıklar yaşanıyor.
İftar ve sahur olarak 2 ana öğün yemek yerine öğünlerde porsiyonları küçültün. Ayrıyeten iftardan sonra 1-1,5 saat orta verin ve 2 tane orta öğün eklemeye dikkat edin. Böylelikle metabolizmanız eski suratını yakalayabilir.
Ana yemek için orta verin
Uzun saatler yemek yemeyen mide, iftarda birdenbire doluyor. Tansiyon problemleri, mide gerginliği ve kan şekeri yüksekliği de bu yüzden ortaya çıkabiliyor. 1-2 bardak su yahut tuzsuz peynir, hurma üzere besinlerle iftar açmak sağlıklı.
Ana yemek öncesi 1 kase mesken üretimi çorba için. 15-20 dakika bekleyin. Doyma hissi 15-20 dakika sonra gelir. Ana yemeğe bu mühlet beklendikten başlanmalı. Uzun süren açlığın tesiriyle süratli ve gereğince çiğnemeden yemek tüketilen yiyeceğin ölçüsü ve kalorisi artıyor. Bu da sindirim sisteminde istenmeyen problemlere yol açıyor.
Etin yenme hali dikkate alınmalı
İftara çorba sonrası kızartılmayan et, tavuk, balık üzere hayvansal proteinlerle başlamak tokluk verir. Ana yemekle birlikte yenen pilav, makarna ve beyaz ekmek üzere besinleri tam tahıllı çavdar yahut kepekli ekmek, kepekli makarna ile değiştirin.Kan şekerini çok süratli yükseltmek ve günlük lif muhtaçlığı için bu kıymetli.
Baklagil yemelisiniz
Bitkisel protein kaynağı olan kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla üzere kuru baklagiller, muhtaçlık duyulan lifi karşılar. Zerzevat yemekleri ve taze yeşilliklerden oluşan salatalarla tokluk artar, kan şekeri çok süratle yükselmeyeceği için iftar sofralarında bakliyat kesinlikle olmalı.
Ara öğünlerde meyve ve fındık tüketin
Sağlıklı bir iftarın üzerinden 1,5 saat geçtikten sonra orta öğünlere geçilmeli. Meyve ile birlikte fındık, ceviz, badem üzere yağlı tohumlar yenebilir. Ayrıyeten yoğurt yahut ayrandan oluşan orta öğünler de metabolizmayı hızlandırır. Böylelikle vitamin ve mineral eksiği de yok edilir.
Tokluk için yumurta, peynir ve yoğurt yenebilir
Sahurda yumurta, peynir, yoğurt, kefir üzere protein içeren besinler alınıp, tokluk hissi sağlanabilir. Ayrıyeten yoğurt, kefir üzere probiyotik kaynakları bağırsak florasını korur. Kan şekerinin düşmesini önlemek için tam tahıllı ekmek ve biraz kuru meyve de sahurda yenebilecek besinler ortasında.
Siyah çay yerine ıhlamur içilmeli
Sahurda çay, kahve üzere içecekler yerine kuşburnu, ıhlamur üzere bitki çayları içilebilir. İftar ve sahur ortasında da rezene, nane yahut papatya üzere sindirim ve hazmı kolaylaştıran bitki çayları tüketilebilir. İftar, sahur ve orta öğünlerde sıvı alımı değerlidir. Sık sık ve az olarak su içmek, günlük sıvı muhtaçlığını karşılayabilir.