Okullar yarıyıl tatiline girdi öğrenciler sömestrin tadını çıkarırken, bir yandan da derslerinde geri kalmamak için eksik bilgilerini tamamlıyor. Bu yıl orta tatil ile birlikte okullar dört kere kapanacak. Birinci orta tatil ve yarıyıl tatilini geride bırakan öğrenciler bundan sonraki devirde ikinci orta tatil ve yaz tatilini devrini bekleyecek.
OKULLAR NE VAKİT AÇILIYOR?
Yarıyıl tatili 20 Ocak tarihinde başladı ve 5 Şubat’a kadar devam edecek. Öğrenciler 6 Şubat Pazartesi günü ders başı yapacak.
YARIYIL TATİLİ KAÇ GÜN?
Yarıyıl tatili 20 Ocak günü karnelerin verilmesiyle başladı. Tatil toplamda 16 gün sürecek.
İKİNCİ ORTA TATİL NE VAKİT?
2. Orta tatil ise 17 Nisan ile 20 Nisan ortasında 3.5 iş günü sürecek.
Okullar 16 Haziran 2023 tarihinde kapanacak.
ÜCRETSİZ YEMEK UYGULAMASI 6 ŞUBAT’TA BAŞLIYOR
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim devrinin ikinci yarıyılının başlayacağı 6 Şubat prestijiyle 5 milyon öğrenci için kademeli olarak hayata geçirecekleri fiyatsız yemek uygulamasına ait hazırlıkları tamamladıklarını bildirdi.
Özer, yaptığı açıklamada, Ulusal Eğitim Bakanlığının öğrencilerin eğitime erişimini artırmak için toplumsal siyasetlerle öğrencileri desteklemeye devam ettiğini vurguladı.
Aralık 2021’de toplanan 20. Ulusal Eğitim Şurası’nda “okullarda fiyatsız öğlen yemeği yahut beslenme dayanağı sağlanması” tarafındaki tavsiye kararına ait çalışmaları hızlandırdıklarını ve bu husustaki hazırlıkları büyük bir titizlikleri yürüttüklerini tabir eden Özer, “1980’li yıllardan beri uygulanan taşımalı eğitim ve pansiyonlarda kalan öğrencilere verilen fiyatsız yemek hizmetinin son 20 yılda kapsamı her geçen gün genişletildi. Biz de Şura kararı çerçevesinde öğrencilere fiyatsız öğlen yemeği verilmesine ait çalışmalarımıza sürat verdik. Halihazırda eğitim öğretim yılının başında 1,5 milyon olan fiyatsız yemekten faydalanan öğrenci sayısını, evvel 1,8 milyona çıkardık. Artık de bu sayıyı eğitim-öğretim yılının ikinci yarısından itibaren 5 milyona çıkarmak için çalışacağız. Böylelikle eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması konusunda somut bir adım daha atmış olacağız.” diye konuştu.
Öğrencilere fiyatsız yemek uygulamasının kıymetli bir takviye uygulaması olduğuna işaret eden Özer, son bir yılda okul öncesi eğitime erişimi artırmaya odaklandıklarını ve fiyatsız yemeğe bilhassa gelişimin en süratli olduğu okul öncesi eğitimden başlayacaklarını söyledi.
Bakan Özer, fiyatsız yemek programının kapsamını ikinci eğitim-öğretim devrinin başlayacağı 6 Şubat prestijiyle kademeli olarak artıracaklarını lisana getirerek şöyle devam etti:
“Burada yükü okul öncesine vereceğiz. Fiyatsız yemek uygulamasının metot ve asıllarının yer aldığı Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu’nu uygulanmak üzere 81 vilayetimize gönderdik. Bu kapsamda, resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklarımıza haftanın 5 günü, günlük bir öğün beslenme verilmesi uygulamasını 6 Şubat prestijiyle başlatıyoruz. Bu kapsamda 6 Şubat prestijiyle resmi okullara devam eden 1 milyon 450 bin öğrencimiz, bir öğün beslenme hizmetinden faydalanmaya başlayacak.
Ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullara devam eden öğrencilerimiz de günlük beslenme hizmetinden yararlandırılacak. Yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan ve yatılılık hizmetinden yararlanmayan gündüzlü tüm öğrencilerimize de günlük bir öğün fiyatsız beslenme dayanağı verilecek. Bünyesinde ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullardaki öğrenciler ile yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan gündüzlü öğrencilere imkanları uygun olan okullarda 6 Şubat günü beslenme verilecek. Öteki okullarda ise hazırlıklar tamamlanarak en erken vakitte beslenme verilmesine başlanacak.”
Bakan Özer, uygulamanın ayrıntılarına ait şunları kaydetti:
“Okul mutfağında yemek hazırlayacak anaokulları ile bünyesinde ana sınıfı bulunan okul ve kurumların mutfak gereksinimleri için ilgili okullara gerekli bütçe tahsisini yaptık. Kendi mutfağında yemek hazırlanması mümkün olmayan okullar için beslenme hizmetinin yalnızca Ulusal Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek hazırlayan öteki kamu kurumlarından satın alınarak tedarik edilmesini sağlayacağız.”
ÖRNEK MENÜLER HAZIRLANDI
Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu’nda, okullarda beslenme hizmeti süreçleri ayrıntılarıyla yer aldı. Bu süreçler, “menü yönetimi”, “denetim süreçleri (gıda güvenliği ve hijyen uygulamaları)”, “tedarik ve depolama”, “üretim (hazırlama ve pişirme)”, “yemeğin / beslenmenin dağıtılması” ve “servis sonrası işlemler” olmak üzere 6 evreden oluşacak. Kelam konusu kılavuz Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığının bu bahisteki mevcut mevzuat ve çalışmaları referans alınarak oluşturuldu.
Günlük güç ve besin ögelerinin kâfi ve istikrarlı bir biçimde karşılanabilmesi için çocukların tüketmeleri gereken besinlerin düzgün kalitede ve kâfi ölçülerde olmasına dikkat edilecek. Beslenme hizmetleri kapsamında sağlıklı beslenme prensiplerine uygun menüler planlanacak, muhtaçlık duyacakları besin içeriklerinin karşılanması, bunun yanı sıra sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandıracak eğitimlerin verilmesi de sağlanacak.
OKULLARDA DİYETİSYEN DESTEĞİ
Beslenme hazırlanırken Sıhhat Bakanlığının ilgili programları yeterince az tuz tüketimine dikkat edilecek. Tatlılarda hiçbir formda yapay tatlandırıcı kullanılmayacak.
Menülerde sağlıklı beslenme için bulunması gereken besin ve besin kümeleri sırasıyla, süt ve eserleri kümesi, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar kümesi, ekmek ve tahıllar kümesi, zerzevat ve meyveler kümesi olacak.
Okullara gönderilen yemeklerin okullarda oluşturulacak kurul tarafından haftalık belirlenen menü listelerine ve gramajlarına uygun olup olmadığı denetim edilerek alınacak.
Bakanlık tarafından okul öncesi eğitim kurumları için istikrarlı beslenme prensiplerine uygun örnek menüler hazırlanarak vilayetlere gönderildi. Kendi menülerini yapacak okul, vilayet ve ilçe halk sıhhati merkezlerinden diyetisyen dayanağı alacak.
KAHVALTI DA VERİLEBİLECEK
Öte yandan, Bakanlık, olağan eğitim yapan okullarda öğle yemeği seçeneği kullanılmasını öneriyor. Bu okullarda ailelerle birlikte alınacak karar doğrultusunda sabah kahvaltısı menüsü de kullanılabilecek.
İkili eğitim yapan okulların sabahçı kümelerinde sabah kahvaltısı menüsü yahut ailelerin görüşleri alınıp okulun beslenme saati menü çeşidine nazaran düzenlenerek öğle yemeği menüsü de kullanılabilecek.
İkili eğitim yapan okulların öğlenci kümelerinde ise öğle yemeği menüleri kullanılması öneriliyor. Ailelerle alınacak karara nazaran sabah kahvaltısı menüleri de kullanılabilecek.
Ayrıca diyetisyen takviyesi ile okullarda hazırlanacak olan haftalık beslenme listesi okulun web sayfasında yayınlanacak.
KOMİSYONLAR KURULACAK
Her vilayet ve ilçede temel eğitim ünitesinden sorumlu müdür yardımcısı yahut şube müdürü başkanlığında en az bir anaokulu müdürü, bir ana sınıfı olan okul müdürü ve varsa beslenme üreten okul müdüründen oluşan bir komite kurulacak. Komite tarafından periyodik aralıklarla fiyatsız bir öğün beslenme verilmesi programına ait süreçler konusunda rehberlik ve kontrol yapılacak.
YEMEK ALACAK ÖĞRENCİLERİ VELİLERİNDEN MÜSAADE ALINACAK
Okullarda sürecin planlanması, hazırlanması ve uygulanması basamağında paklık ve hijyene dikkat edilecek. Fiyatsız beslenme dayanağı verilecek olan öğrencilerin velilerinden müsaade dokümanları alınacak. Evrakta veliler, öğrencinin beslenmeye bağlı rastgele bir alerjisi yahut hassasiyetinin olup olmadığını yazılı olarak beyan edecek.
Yemek menülerinin belirlenmesinde özel durumu olan öğrencilerin beslenme programlarına uygun hareket edilecek. MEB, fiyatsız bir öğün beslenme verilmesi programının sağlıklı ve problemsiz formda yürütülmesi için valiliklerce tüm önlemlerin alınması istendi. Beslenme hazırlanması ve sunumunda, Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu’nda belirtilen konulara titizlikle uyulacak. AA